
Een vergelijk tussen twee populaire DCC Centrales
De ROCO Z21, op dit moment de populairste digitale centrale op de markt. En geloof het of niet, ook niet eens de duurste! Ondanks dat de centrales vol zitten met ZIMO techniek. Zimo is op digitaal gebied een van de betere merken en dat is wellicht ook de reden waarom de Z21 centrales zo populair zijn over de gehele wereld.
maar waar komt dat nu vandaan? Het zijn gewoon vierkante doosjes waar een digitaal DCC en Motorola spanning uit komt. Heel spannend is dat niet, dat doen alle centrales nou eenmaal… En toch heeft Roco het met de Z21 producten heel slim aangepakt, en vaak is één slimme stap genoeg om de concurrentie achter je te laten.
Slimme marketing van de Roco Z21
Roco en Fleischmann zijn twee hele oude traditionele merken. Ze maken al decennia de mooiste modeltreinen en leveren kwalitatief goede producten voor een nette prijs. Op digitaal gebied echter hebben ze het altijd moeten hebben van techniek van specialisten. Nadat de twee merken fuseerden in ModellEisenbahn München, werd er besloten gebruik te maken van de techniek van Zimo, net als ME ook een Oostenrijks merk. Zimo is op digitale techniek gebied misschien geen marktleider, maar wel heer en meester als het gaat om de techniek en kwaliteit.
Combineer nu de naam en kwaliteit van een merk als ZIMO en geef dit aan een marketingteam die snapt hoe de huidige markt werkt. Ook zij zagen dat de competitie lag te slapen, er was al jaren nauwelijks ontwikkeling en oude concepten werden uitgemolken. Het resultaat is een Digitale centrale in een zwart doosje en een kleiner broertje in een wit doosje.
Ja, ik ben het eens, de kleurkeuze is in de huidige tijdgeest polariserend. Maar gelukkig hoor ik niemand erover dat Roco gecanceld moet gaan worden….
Roco Z21 Startset, daar waar alles begint
Daar zit gelijk de marketing genialiteit van de Z21. Terwijl de concurrenten in hun startsets slechts simpele en lichte handregelaars stoppen, waar je behalve het besturen van de startset locomotief, niets anders mee kan. Kiest Roco ervoor om een Light versie van de centrale erin te doen, samen met de niet minder zo populaire Multimaus handregelaar.
Je hebt naast de Multimaus dus een uitgeklede versie van de centrale waar je meer mee kunt dan met de startsets van de concurrentie….. Slim? Dacht het wel, lees maar snel verder!
Instap digitale centrale genaamd z21start
De genialiteit van de witte z21, jazeker met kleine letter z, zit hem niet alleen in het feit dat je hem al krijgt in een startset. Overigens is de centrale via een startset nagenoeg gratis, als je de prijs van het rollend materiaal bij elkaar optelt. Kleine consumenten tip, want de z21start wordt ook verkocht als Basis Digitaal set voor € 289,90 (klik hier om dit product te bekijken). Maar ik wijk weer te veel af 😛
De genialiteit zit hem erin dat je zonder een vermogen uit te geven al digitaal kunt gaan rijden. En de basis set al kunt uitbreiden met extra handregelaars. En wanneer je het WiFi pakket 10814 erbij koopt kun je al je treinen, wissels en seinen bedienen met de zeer inventieve Roco Z21 app.
Op dit moment kun je al meer met de witte z21start dan met de andere startset units zoals de Uhlenbrock Daisy II Digital Set of de Marklin Mobile Station (hierbij dien je nog wel een Gleisbox te kopen).
Maar daar houdt het niet op. De z21start kun je ook gebruiken om je modelspoorbaan aan te sturen met computersoftware zoals iTrain! Het enige wat je naast een licentie voor de software hoeft aan te schaffen zijn bezetmelders. Let wel op, de beperking van de z21start zit hem in het totaal aantal bezetmelders mogelijk en dat zijn er 160. Heb je meer bezetmelders nodig dan kun je upgraden naar de zwarte Z21.
Om de z21 te benaderen vanuit je computer dien je de LAN-verbinding tussen de z21 en de pc in te stellen op een statisch IP-adres. Een dynamisch IP-adres werkt enkel in combinatie met een WiFi pakket.
Is de witte Roco z21 wel een startset centrale?
Zeker wel, want ondanks dat het allemaal leuk klinkt zitten er wel een aantal flinke beperkingen aan de witte z21 ten opzichte van zijn grote broer, de zwarte Z21. Een overzicht van de voor en nadelen:
Voordelen
- DCC en Motorola
- XpressNet voor handregelaars (Multimaus)
- R-Bus voor bezetmelders
- POM Programmeren
- LAN aansluiting voor computer (via router)
- B-Bus voor boosters
Nadelen
- Zwakke voeding voor 3/4 treinen
- R-Bus kan maar 160 melders kwijt
- Geen LocoNet
- Geen CAN bus
- Geen RailCom
- Geen programmeeruitgang
- Geen instelbare baanspanning
Voeding verzwaren
Dus ja, de witte z21 is verre van volledig inzetbaar. Toch is het zeker geen verkeerde aankoop! Wil je een simpel handgestuurde modelbaan, dan heb je voldoende aan de witte z21. En die zwakke voeding? Die is gemakkelijk te vervangen door een zwaardere voeding van Meanwell. Zoals de SGA40E15 of de SGA60E18. Dan kun je net als met de zwarte Z21 gewoon de booster tot 3A belasten. Wel mis je de mogelijkheid de baanspanning in te stellen, vandaar dat je de keuze van tevoren maakt of je voor 15V of 18V wilt gaan.
POM……
Een woord, waardeloos. Om te programmeren vind ik deze functie echt niet te doen. Er is echter 1 optie waarbij het wel werkt, en dat is wanneer je POM programmeert via Decoderpro van JMRI. POM programmeren is een beetje net alsof je op de bank zit en aan je partner in de keuken vraagt of ze een broodje voor je wilt smeren. Met wat geluk loopt ze de kamer in met een broodje, meestal heeft je je niet gehoord. Bij een programmeeruitgang is de communicatie in twee richtingen, oftewel, je partner roept vanuit de keuken dat je het lekker zelf mag gaan doen…..
Is dit een probleem? Nee hoor, ik adviseer dan de SPROG programmer aan te schaffen om je decoders te programmeren. Geen gedoe en werkt altijd….
Computerbesturing
Hij is er niet voor gemaakt, maar toch weer wel. In de basis is en blijft het de Z21, maar dan met wat minder componenten. Wat er wel op zit is de R-Bus, welke je kunt gebruiken om bezetmelders op aan te sluiten. Maar dan heb je wel het WiFi Pakket nodig, anders kan je hem niet aan de computer koppelen.
Omdat je maar 160 melders kwijt kunt op de R-Bus is deze alleen geschikt voor kleine modelbanen. Ook is R-Bus niet zo vrij als LocoNet waardoor je echt vastzit aan een tweetal producten; de Roco 10819 X16 of de YaMoRC YD6016RB-CS.
Alleen deze twee bezetmeldmodules kun je gebruiken op de R-Bus van de z21start. Je bent dus wat gelimiteerd in de keuze en het aantal melders. Desniettemin is dit zeker geen verkeerde manier van automatiseren.
Vrijschakelen van de z21
Om de z21 aan de computer te kunnen koppelen heb je een vrijschakelcode nodig. Deze wordt geleverd bij de 10814 WiFi router.
Koop je de 10814 bij ons? Neem dan even je z21 mee, dan voeren wij het vrijschakelen voor u uit!
Dat is de service van DTS!
ROCO’s vlaggenschip, de Z21 digitale centrale

En terecht vinden wij, nu vertelde wij al dat de z21 (wit) veel kon, de zwarte Z21 is de centrale die geen beperkingen heeft! En qua techniek, beter als dit is er op het moment van schrijven nog niet (al komt het er wel aan). De concurrentie weet dit, en er wordt hard gewerkt aan nieuwe centrales die het op moeten nemen tegen deze krachtpatser. Naast het hybride Dinamo systeem, is de zwarte Z21 echt wel onze bestseller!

Wat maakt de zwarte Z21 nou beter dan de witte?
Hierboven zie je de standaard vergelijkingsgrafiek van Roco, veel stoere termen waar je vrij weinig mee kan. Want leuk, al die namen, wat kun je er nu allemaal mee? Als eerste, wat heeft de Z21 nu meer als de z21?
- Wifi pakket inbegrepen
- Instelbare voeding
- Programmeeruitgang
- Sniffer bus
- LocoNet
- CAN Bus
- ZIMO MXULFA ingebouwd, om Zimo decoders te flashen met geluid of om te updaten met firmware.
Ok erg leuk lijstje, en ja, dat is meer dan er op bijvoorbeeld de ESU EcoS zit of een IntelliBox. Maar wat heb je hier nu aan? Dat zal ik uitleggen, ik pak de belangrijkste voordelen eruit!
LocoNet
Persoonlijk vind ik dit de belangrijkste. Omdat LocoNet veel meer kan dan Xpressnet of R-Bus. Sowieso is LocoNet al veelzijdiger om op te bouwen, de kabels mag je bij LocoNet gewoon splitsen. Ook kun je LocoNet handregelaars gebruiken, welke meer kunnen dan de Xpressnet handregelaars zoals de Multimaus. Wat veruit de belangrijkste voordeel is dat je 2056 bezetmelders aan kunt sluiten via LocoNet. Hiermee is de Z21 ook inzetbaar op hele grote modelspoorbanen!
Direct te koppelen aan de PC via LAN
De Z21 word standaard geleverd met een WiFi router, en hoeft niet vrijgeschakeld te worden zoals de z21. Je kunt de router ook weglaten, maar persoonlijk adviseer ik om de router altijd te gebruiken. Het geeft net even wat meer stabiliteit als deze tussen je computer en de Z21 zit, dan wanneer alles loopt via de thuisrouter waar het gehele gezin gebruik van maakt.
CAN Bus
De CAN is een gave feature van de Z21. Via CAN worden de slimme Single booster en Dual booster aangesloten op de Z21 centrale. Deze geven via de CAN al hun informatie door en synchroniseren loepzuiver met de centrale booster. Ook kan je nu gebruik gaan maken van de RailCom terugmelders over CAN. Dit geeft een extra gadget op de modelspoorbaan waarbij de locomotieven vertellen wie ze zijn en waar ze zijn. Handig als je zonder computer werkt.
Instelbare voeding
Eindelijk een centrale waarbij je in de app aan kunt geven hoe hoog de uitgaande voltage mag zijn. Mijn persoonlijke voorkeur is 16V, echter is 18V met de huidige generatie micro- en nano decoders al geen enkel probleem meer. Het handige is wel dat wanneer je wilt wisselen van schaal Z (12V) naar N/H0 (5-18V) je alleen maar de voltage aan hoeft te passen in de app. Zowel de centrale als de slimme CAN boosters nemen dit vrijwel direct over.
Dan is er ook nog die Xtra Large, de Z21 XL Serie!

De witte en zwarte Z21 zijn alleen bedoeld voor de schalen Z, N, TT en H0. Voor de grote schalen is de interne booster van 3A niet zwaar genoeg. Hiervoor heeft Roco de XL lijn in het leven geroepen. Een XL versie van de Z21 maar dan met een 6A booster en een hogere voltage van 24V.
Waarschuwing:
Gebruik de XL niet bij kleine schalen! De booster schakelt minder snel af bij een kortsluiting waardoor er schade kan ontstaan aan uw rijdend materiaal. Deze vinden een kortsluitstroom van 6 Ampère niet bepaald fijn. Doe je dit toch, dan vervalt je garantie!
Tot slot, ter afsluiting van weer een heel verhaal
Ik hoop dat dit artikel u wat duidelijkheid zal verschaffen over de diverse Z21 versies. In een taal die voor de beginner goed te begrijpen is. Heeft u toch nog vragen, of wilt u de Z21 aanschaffen?
Dan bent u bij DTS aan het juiste adres! Wij werken zelf veel met de centrale en kennen de producten van binnen en buiten. Hierdoor kunnen wij u als klant bedienen met een online training, en support via onze online helpdesk!