Beschrijving
Test- en aansluitprint voor “kleine” decoders
De ZIMO decodertest- en aansluitprintplaten MSTAPx of MXTAPx worden meestal gebruikt in combinatie met het MXULFA decoderupdate- en geluidslaadapparaat, maar ook met ZIMO basiseenheden (MX10 of oudere digitale systemen van ZIMO) of met systemen van derden. Ze dienen als docking station voor decoders – met interfaces of kabels – om ze aan te sluiten op een DCC centrale of de ZIMO MXULFA. Zo kunnen decoders worden getest op hun functies of kan hun software worden bijgewerkt en een geluidsproject worden geladen. Alle onderdelen van een modelvoertuig (zie hieronder) zijn beschikbaar om te testen.
Eigenschappen
+ van subminidiodecoders tot PluX-decoders voor N-, TT-, H0-, 0-, enz. sporen.
+ Geschikt voor MX-decoders en alle MS- en MN-types.
+ uitgerust met decoderinterfaces PluX12, -16, -22, Next-18, 21MTC, NEM651, NEM652, E24, evenals een klemmenstrook voor het aansluiten van bedrade decoders
+ 100mm x 55mm x 24mm
Opmerking: Bij decoders met 21MTC-interfaces van de MX-generatie kunnen de LED’s voor de functie-uitgangen vanaf FA5 onjuist worden weergegeven.
Basisfuncties
Drager van de (on-board) contrastekkers voor interfaces die beschikbaar zijn voor ZIMO decoders, d.w.z. PluX12, -16, -22, Next-18, 21MTC, E24, NEM651, NEM652 (allemaal NMRA of VHDM gestandaardiseerd of gedocumenteerd), evenals ZIMO’s eigen (deels ESU-achtige) grote spoorinterfaces van MX696, MX697, MX699, MS950, MS955, MS990 …. (in elk geval de versies met pin headers).
Er zijn verschillende versies van de MSTAPx of MXTAPx kaarten (zie hieronder), die voornamelijk verschillen in de keuze van de beschikbare interfaces (voor kleine of grote decoders, of beide).
Aansluiting op MXULFA of op ZIMO basisstations of andere digitale controlecentra, voor voeding met “digitale stroom” via de dubbele klem “rail” en, indien nodig, via SUSI stekker en SUSI kabel (voor snel laden van geluid).
Voor het testen van de decoders zijn de MSTAPx en MXTAPx kaarten uitgerust met de typische verbruikers van modelvoertuigen:
gelijkstroommotor, 1 (MSTAPK2) of 2 (MSTAPG, voor “stereo” decoders) luidsprekers van elk 1 watt, aansluitingen voor alternatieve motoren en luidsprekers,
maximaal 20 LED’s voor functie-uitgangen, ventilatoruitgangen, servobesturingslijnen en knoppen voor het testen van ingangen.
LET OP: De ZIMO-test- en aansluitprintplaten kunnen ook worden gebruikt om decoders van andere fabrikanten te testen.
Software-updates en het laden van geluid met MXULF is echter alleen mogelijk met ZIMO-decoders.
MSTAP vs MXTAP
De MXTAPx-printplaten werden samen met de MX-decoders ontwikkeld, terwijl de MSTAPx-printplaten samen met de MS-geluidsdecoders werden ontwikkeld (ook voor MN niet-geluidsdecoders) om hun mogelijkheden volledig te ondersteunen (bijvoorbeeld twee luidsprekers voor grootschalige spoorwegdecoders, interfaces voor de nieuwe spoor-0-decoders, PluX-26-decoders en nog veel meer).
MSTAPxen MXTAPxzijn echter in veel opzichten vergelijkbaar. De nieuwe MSTAPxtest- en aansluitkaarten zijn praktisch universeel en kunnen worden gebruikt voor zowel MS als bijna alle “kleine” MX decoders(behalve MX634C/D, MX644C/D). Alleen MX-decoders voor grote treinen zijn niet compatibel!
Een verschil tussen MSTAPxen MXTAPxis de 21MTC interface. Deze is voor MSTAP aangepast aan de VHDM-standaard (Railcommunity) die in 2016 is aangenomen, waardoor de pintoewijzing in sommige gevallen is veranderd: Dit heeft echter alleen invloed op de functie-uitgangen van FA5 (leidt tot onjuiste of ontbrekende LED-weergave). Een MXTAPxis daarom nodig voor een volledig functionerende MX634C/D of MX644C/D, terwijl een MSTAPKnodig is voor een MS440C/D of toekomstige kleine MS- en MN-decoders.
Een ander verschil tussen MSTAPxen MXTAPxis de productverdeling: in de MX-wereld is er één versie voor alle interfaces, MXTAPV, terwijl er in de MS- en MN-wereld aparte test- en aansluitkaarten zijn voor kleine(K) en grote(G) decoders, MSTAPK en MSTAPG.
Met de MSTAPK2, de tweede versie van het test- en aansluitboard voor “kleine” MS- en MN-decoders, heeft het nu ook een interface voor E24-decoders.
Deze door de RailCommunity in 2023 geïntroduceerde (maar nog niet gestandaardiseerde) interface is dus ook gereserveerd voor een printplaat.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.