Domburg Train Support

Voedingsprint VSP

De VSP is speciaal ontworpen voor het stabiliseren van voedingsspanningen. Deze zijn uiteraard veilig in gebruik maar leest u goed de tekst door met betrekking tot de warmte. Spanningsregelaars verlagen de spanning en inruil daarvoor zet hij die energie om in warmte. De printen zijn geschikt tot een vermogen van 1 maximaal Ampere en de spanningsregelaars mogen een temperatuur hebben van maximaal 125 graden. Daarboven schakelen de regelaars zichzelf uit.

Er zijn 4 versies van de VSP:

 

VSP-DC

De VSP-DC is een voedingsstabilisatieprint welke speciaal is ontworpen voor het decentraal opstellen van Dinamo Classic TM-H blokkaarten.

Het grote probleem bij decentraal opstellen van de blokkaarten is dat de TM-H 3 verschillende voedingsspanningen nodig heeft. Buiten de Ground een Vrs (rijspanning) ook een 5V en een 12V DC. Omdat de 5V in elkaar kan zakt bij een te hoge belasting is het raadzaam om de voeding (IPM) in de buurt (<1 meter) van de TM-H te plaatsen.

Dit is in de praktijk bewerkelijk, evenals het rondleggen van 3 spanningssoorten.

Daarom is de VSP-DC ontwikkelt. Met enkel de Vrs en de Ground vanuit bijvoorbeeld een geschakelde Meanwell voeding of de IPM kunt u met de VSP-DC uw Dinamo Classic systeem voeden. U biedt de rijspanning aan op een van de twee 2-voudige terminals (deze zijn met elkaar verbonden) en op de 4-voudige terminal verschijnt naast de Rijspanning Vrs en de Ground ook een gestabiliseerde 5V en 12V gelijkspanning. U kunt de Vrs en Gnd van de CD16 aansluiten op de tweede 2-voudige terminal. Ook word hiermee de uitbreiding d.m.v. de TM44 makkelijker omdat dezelfde rijspanning in het veld aanwezig is.

Als klap op de vuurpijl word de VSP-DC standaard geleverd met een 4-polige steek terminal zodat u deze enkel in de schroefterminal van de TM-H hoeft te steken. U kunt er via de opties ook voor kiezen om een schroefterminal te bestellen.

Er zijn geen koellichamen nodig bij gebruik van de print i.c.m. een TM-H. Indien u de print voor zware doeleinden gaat gebruiken waarbij deze de maximum warmte van 120 graden Celcius zal overschrijden raden wij u aan om de spanningsregelaars te voorzien van koellichamen. 

De spanningsregelaars kunnen bij gebruik op een TM-H een temperatuur tussen de 70 en 80 graden celsius hebben. Deze temperaturen kunnen voor de componenten of het systeem geen kwaad. Ook voor uw modelbaan is dit geen probleem. Dit is normaal bij deze componenten omdat deze energie verstoken.

Vindt u dit niet prettig dan kunt u ervoor kiezen om er koellichamen omheen te plaatsen. Tevens volstaat een stripje aluminium welke u aan de bevestigingsbouten van de regelaars 7805 en 7812 bevestigd.

 

VSP-5 en de VSP-12

De VSP-5/12 is zijn een voedingsstabilisatieprint welke elke DC (gelijkspanning) tot 25V omzet naar een stabiele 5V/12V DC gelijkspanning.

Met name handig te gebruiken voor aparaten welke een 5V voeding vereisen. Deze spanningshoogte is boven 1 meter lengte niet stabiel genoeg waardoor het zinvol is om deze ter plaatse te stabiliseren van bijvoorbeeld 12-15V naar 5V, of een spanning van 15-20V naar 12 VDC.

Er zijn geen koellichamen nodig bij een lage belasting. Indien u de print voor zware doeleinden gaat gebruiken waarbij deze de maximum warmte van 120 graden Celsius zal overschrijden raden wij u aan om de spanningsregelaars te voorzien van koellichamen.

 

U vind de VSP printen in de webshop