Domburg Train Support

Verlichtingprint VVP

Er zijn een boel mogelijkheden om binnenverlichting in rijtuigen te maken. Hierover zijn al tal van verslagen over diverse inbouwmogelijkheden en uitvoeringen te vinden op het internet. Maar veruit de meeste modelspoorders gebruiken zelfgemaakte ledstrips of de bekende ledstrips uit China met een plakstrip op de achterzijde. Een hele mooie en goedkope manier om binnen verlichting te vervaardigen, echter heeft dit wel een nadeel ten opzichte van het aanbod kant-en-klare ledstrips van de grote merken. Denk daarbij aan knipperen bij slecht contact, even een condensator toevoegen gaat wel bij analoog. Maar bij digitaal bedrijf is daar een laadweerstand en een ontlaaddiode voor nodig. Dan nog de felheid, om dit te beperken moet je met weerstanden gaan werken. Ook zie je de led's reageren op de pulserende DCC-spanning. En nog veel belangrijker de spanning komende van een analoge- of digitale modelbaan is geen zuivere gelijkspanning en zal derhalve eerst gelijkgericht moeten worden.

Er zijn ledstrips op de markt die al deze problemen verhelpen tegen redelijke prijzen ook. Toch hebben deze strips een groot nadeel voor de kleinere schalen: Ze zijn niet korter te maken dan 10 cm. Wat betekent dat de meeste N-spoor modellen hier niet mee kunnen werken.

Hiervoor heb ik samen met V. Bogers de Verlichting Voeding Print ontwikkeld: VVP

   

Gebruik modelspoor: Analoog en Digitaal

Extra te gebruiken: Verlichting van de scenery

 

Afmeting: 16x11 mm

Spanning input: AC/DC tot 25V

Spanning output: 15VDC dimbaar 

Trimmer: 50k Ohm

Spanningsregelaar LM317

Interne buffer op de regelaar van 100uF

Interne buffer op de spanning van 200 uF, extern uit te breiden naar wens 

Laadinrichting 100 Ohm

Ontlaadinrichting Schottky diode (If 200mA, Uf 500 mV)

 

Kortom een kleine print met SMD-componenten die u een plekje kunt geven in uw rijtuig of wagon. U kunt de VVP zowel gebruiken voor analoog als digitaal gestuurde modelspoorbanen. Er zit een interne buffer op om het knipperen van de verlichting tegen te gaan. Deze buffer is naar wens extern uit te breiden door simpel een Elco of Goldcap condensator aan te sluiten op de SMD-condensatoren op de achterzijde.

Verder is de uitgangsspanning naar de led's dimbaar tot 50.000 Ohm (50k) en is deze voorzien van een gebufferde spanningsregelaar.

 

 

U vindt de VVP in de webshop

Hier kunt u de handleiding inzien.

 

Aansluitschema: